Medicii au constatat încă două decese cauzate de gripă, fiind vorba de o femeie în vârstă de 54 de ani din Hunedoara și un bărbat de 79 de ani din județul Sibiu, anunță Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP). Numărul deceselor a ajuns astfel la 151.
Bărbatul în vârstă de 79 de ani din județul Sibiu a fost confirmat cu virus gripal tip A, avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinat antigripal. Femeia în vârstă de 54 de ani din județul Hunedoara a fost și aceasta confirmată cu virus gripal tip A, avea condiții medicale preexistente și nu era vaccinată antigripal.
Numărul total al deceselor cauzate de gripă a ajuns astfel, de la începutul sezonului, la 151. Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Sănătate Publică, în săptămâna 11-17 februarie 2019, s-au înregistrat la nivel național 1.534 cazuri de gripă clinica, răspândite pe întreg teritoriul țării.
Ministerul Sănătăţii a declarat, în mod oficial, epidemie de gripă în România. Sorina Pintea a anunţat pe 30 ianuarie că se constată că vorbim despre o evoluţie epidemică a gripei înregistrându-se a treia săptămână cu cazuri peste estimări. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. Ministrul Sănătății a precizat că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii.
Sorina Pintea a vorbit despre efectele declarării oficiale a epidemiei de gripă în România asupra școlilor din toată țara și a spus că decizia închiderii școlilor după declararea epidemiei în România aparține autorităților locale, ”punctual”, în funcție de fiecare caz în parte. (VEZI ȘI: EPIDEMIE DE GRIPĂ ÎN ROMÂNIA. CUM SE SCHIMBĂ, ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, VIAȚA NOASTRĂ)
Mai exact, această decizie se poate lua de inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică din fiecare județ, acolo unde absenteismul depășește 20 %, la clasă sau în școală. Până în acest moment, nicio grădiniță și nicio școală nu au transmis dorința de a suspenda cursurile. “Ministerului Sănătății, nu. Așa cum precizam, este vorba despre o decizie care se poate lua pe plan local, în discuțiile dintre inspectoratele școlare și direcțiile de sănătate publică.”, a declarat Sorina Pintea.